Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vlasové upevnění nástrahy


 V poslední době jsou praktikovány tři základní způsoby při použití nástrahy na dno. Jsou to: z očka háčku, v obloučku háčku nebo uprostřed raménka. Který z nich je nejlepší, je otázkou. Snad nejlépe uděláme, podíváme-li se na každou z těchto metod zvlášť.
                                                                                                                                                                                                                                        Vlas navázaný do obloučku háčku bude s určitostí kaprem nasát správným směrem. Při vyplivnutí nástrahy se ale háček v tlamě otočí a bude mít malou naději rybu zaseknout. Vlas uvázaný do očka háčku se jeví jako lepší, neboť můžedojít k záseku s větší pravděpodobností i při vyplivnutí nástrahy. Co se stane, když nástraha bude spolknuta? V tomto případě se háček může obrátit očkem dopředu a buďto se zasekne zvenčí nebo vůbec ne. Z toho vyplývá, že nejúčelnější je upevnit vlas v půli raménka. To zajišťuje, že se háček dostane do tlamy špičkou napřed. Při vyplivnutí se bude háček vracet napřed očkem, což dává výbornou šanci k záseku.
Pro tuto metodu je potřeba použít kvalitního pevného háčku se širokým obloučkem a ostřeným hrotem. Háček s hrotem vyhlým ven zasekne rybu pravděpodobněji, ale může se obrátit a vypadnout, když se tah zvýší. Dovnitř zahnutý hrot poskytuje jištění držení, ale není tak efektivní pro samozásek. Z toho vyplývá jako nejlepší použití háčku s rovným hrotem.
Na základě dlouhodobého zkoušení je nejlepší sestavení vlasového zakončení následující.
Na vlasec navlékneme kousek bužírky a přívážeme háček. K očku háčku přivážeme též vlas. Přetáhněte bužírku přes očko háčku a zajistěte vlas přibližně v polovině raménka. Samotný vlas může být z tenkého dacronu, který je velmi ohebný a dovoluje volný pohyb v dutině kaprovy tlamy s menší pravděpodobností vypuzení háčku. Nevýhoda tohoto materiálu je, že se velmi lehko přetrhne. Po vyčerpávajících pokusech bylo zjištěno, že nejlepší délka vlasu je taková, aby byly asi 2 cm mezi háčkem a nástrahou.
Návazce. Nejlepšími materiály pro háčkové návazce jsou nylon, dacron nebo zubařské hedvábí. Nylon má nosnost přibližně 2 až 4 kg. Zubařské hedvábí je o něco pevnější - má nosnost kolem 6 kg. V silně zarostlých vodách se doporučuje dacron o nosnosti 7 až 10 kg. Za předpokladu, že nerybaříte v příliš zabahněných vodách, můžete začít s návazcem dlouhýn 30 cm. Prodlužte ho, když cítíte, že kapr nemá možnost bez odporu nasát nástrahu. Opačně zkraťte ho, když se vám zdá návazec příliš volný a ztrácí účinnost pro samozaseknutí ryby. Při použití nástahy na vlasu nemá být jeho délka kratší než 22 a delší než 45 cm.

Vzplývavé sestavení udice

Jedná se o sestavení udice pro chytání nade dnem, které je velmi účinné. Obvykle se chytá 5 až 22 cm nade dnem.
Myšlenka vedoucí k používání vzplývavých boilies vychází z jednoduché teorie. Když kapr vpluje do provnaděného místa, narazí většinou na nástrahu, která se vznáší nade dnem a vezme ji jako první. K vymezení přesné vzdálenosti ode dna se používá olověný brok.
Musí se vyzkoušet správná velikost, neboť účelem broku je držet nástrahu u dna, aniž by kapr při nasávání nástrahy cítil větší odpor. Když jdou ryby po návnadě hltavě a zviřují návnadu daleko ode dna v sobecké snaze se nažrat, je dobré zkusit vzplývavou nástrahu přímo bez použití vyvažovacího olůvka. Boilie se v tomto případě bude vznášet asi 20 cm nade dnem. Tato vzdálenost zaručuje, že ho kapr najde.
V případě použití plovoucího boilie vyváženého stisknutým bročkem používáme dva typy vlasových zakončení. Jedno již bylo popsáno. Jedná se o použití vlasu dlouhého cca 2 cm, uvázaného do poloviny raménka. Druhý způsob je tvořen vlascem ukončeným očkem, které mu umožňuje klouzavý pohyb mezi háčkem a olůvkem. Při vyplivnutí nástrahy z tlamy dojde k lehkému zapíchnutí háčku do pysku ryby.

Sestavení udice na drobné nástrahy

Drobné nástahy, jako je např. konopné semínko, je lepší nepoužívat jednotlivě. Nejlepší metoda je přilepit asi 15 semínek vteřinovým lepidlem k zubařské niti tak, aby mezi háčkem a nástrahou byla vzdálenost asi 2 cm.
Středně velké nástrahy z této kategorie, jako javorové semínko, mohou být va vlasu jednotlivě nebo po dvou, zatímco ještě větší, jako fazolky nebo burské oříšky, se nastražují jednotlivě. Jako vzplývavou nástrahu lze použít také větší ořechy, např. kešu nebo para. Nabízíme je stejným způsobem jako boilies.